Het goede gesprek voeren met behulp van het werkpleziermodel

 

Een gelukkige medewerker functioneert beter, dat weten we. Werk en privéleven kun je niet scheiden, je emmer is al voor een deel gevuld als je aan je werkdag begint. Daarom is het voor jou als leidinggevende heel zinvol om te weten hoe het met je medewerkers gaat. Wat speelt er allemaal mee in het team, in de organisatie in de privésfeer? Heeft de medewerker chronische en/of onverklaarbare pijnklachten? Zijn er thuis zorgen over een familielid? Spelen er relatieproblemen of geldzorgen? Dit zijn allemaal zaken die het functioneren van de medewerker beinvloeden. Veel van deze onderwerpen zijn best spannend om over te praten, zowel voor jou als leidinggevende als voor je medewerker. Als leidinggevende ben je misschien bang dat je je teveel in de privésfeer mengt. Je medewerker is misschien bang dat hij of zij als een aansteller wordt gezien of dat ze niet volwaardig kunnen functioneren in het team.

 

Met het werkplezier model kun je heel gestructureerd aandacht geven aan alle elementen die samen het werkplezier bepalen. Het gaat niet alleen om werk-privé balans maar ook om alle andere elementen die je werkplezier bepalen zoals samenwerking, ontwikkeling en toekomstperspectief. 

Door de juiste vragen te stellen ontstaat het gesprek waar het echt om gaat:

 

  • Hoe gaat het met jou?
  • Hoe gaat het met ons?
  • Waar wil je het over hebben?
  • Waar zullen we aan werken?

 

Het model is toegankelijk en duidelijk en geeft jou als leidinggevende handvatten om een compleet beeld te krijgen van het werkplezier van de medewerker. Tegelijkertijd blijft de vraag "Wat brengt ons verder?" centraal staan zodat je kunt blijven werken aan jullie gezamenlijke organisatiedoelen.

 

Het model zoals het hierboven is te zien kan als leidraad worden gebruikt, maar wat ook kan is het kaartspel te gebruiken. Deze vind je onder het tabblad Werkplezier gesprekskaarten.

Door in elke bila aandacht te geven aan een aantal elementen hou je het gesprek gaande en gaat het spannende er af.

 

Wil je meer weten over het werkpleziermodel en hoe je er mee aan de slag kan in jouw team? Neem dan contact met me op!